!!لطفا جهت اشنایی با محصولات دام در منوی اصلی نوع دام مد نظر خود را انتخاب نمایید!!
آشنایی با تاریخچه اهلی شدن دام
بررسی های تاریخی نشان می دهد که اهلی کردن دام هایی مانند گاو ، گوسفند و بز بدون شک از مراحل مهم در تاریخ بشریت است به سبب این اتفاق انسان توانست در مناطق مناسب از نظر کشاورزی و دامپروری و در کل مناطق قابل سکونت برای گذشتگان ساکن شود.
جالب است بدانید اولین اهداف پرورشی برای هر کدام از دامهای اهلی امروزی با اهداف امروزی متفاوت بوده است برای مثال در ابتدا گاو را به جهت تولید گوشت نگهداری میکرده اند و بعد از مدتی متوجه شدند میتوان از شیر هم استفاده های بسزایی کرد
در خصوص اینکه در اهلی شدن دام ها اجبار بوده یا دامها به علل مختلف مثل فرار از حیوانات درند در دست انسان ها قرار گرفته و اهلی شدند نظریه های متفاوتی مطرح است اما چیزی که برای ما اهمیت دارد نتیجه این اهلی شدن و صنعت دامپروری امروز ماست .
اولین شواهد ثبت شده از پروسه اهلی شدن گاو، به تقریباً ۹۰۰۰ سال پیش و منطقه آناتولی واقع در غرب آسیا برمیگردد همانطور که پیشتر هم اشاره شد انسانها در ابتدا گاوها را با هدف استفاده از گوشت تولیدی آنها نگهداری میکردند اما انسانهای نخستین خیلی زود به ارزش شیر گاو پی بردند و از آن زمان به دو منظور تولید شیر و گوشت گاوها را نگهداری میکردند( باتوجه به عدم انجام موارد اصلاح نژاد و سلکسیون و غیره تولید هر دو هدف تولیدی یعنی شیر و گوش ت بسیار پایین تر از میزان امروزی بوده ).
در تاریخچه دامپروری همیشه دوران رونق وجود نداشته و مسائل مختلفی از جمله خشکسالی های پی در پی، سیل، زمین لرزه و دیگر حوادث طبیعی و غیر طبیعی خسارات هنگفت و گاهی اوقات جبران ناپذیری را به دامداران وارد می کرده است.
به عنوان مثال مطالعات باستان شناسی نشان می دهد که پرورش دهندگان گوسفند، بز و گاو در اوایل دوره نوسنگی با میزان بالایی از مرگ و میر در میان گله حیوانات خود رو به رو بوده اند که این میزان رگ و میر بیشتر به علت حوادث طبیعی بوده ( برعکس امروز) .
اگر بخواهیم کمی بیشتری در این مورد توضیح بدهیم باید بگوییم که در چند دهه گذشته نتایج تحقیقات مورخان حکایت از آن دارد که بیشتر مردمانی که تازه با موضوع پرورش دام و اهلی کردن حیوانات آشنا شده بودند، هنوز اطلاعات زیادی در مورد بیماری ها و روش های تغذیه دام های خود نمی دانستند و به همین خاطر در میان حیوانات خود به خصوص دام های ضعیف، شاهد مرگ و میر زیادی بودند.
از مهمترین علتهایی که میتوانسته غیر از حوادث طبیعی گله ها را تهدید نماید عدم تامین نیاز های تغذیه ای متناسب با نوع دام بوده است موضوعی که شاید در آن زمان ها قسمت ناچیزی از درصد تلفات و یا تولید پایین را در بر میگرفته اما یکی از مهمترین چالشهای صنعت دامپرورشی در جهان امروز و خصوصا کشورمان میباشد .
پایه گذاری اصولی پرورش دام به 8 هزار ال پیش از میلاد برمیگردد . این اصول شاید شامل اصول زنده نگهداشتن دام میشده همچنین نحوه استفاده از محصولات تولیدی دام ها به مرور زمان پس از اهلی شدن دام ها مورد بررسی قرار گرفت .
مورخین هدف از اهلی کردن دام ها استفاده از شیر و گوشت و دیگر محصولات دامی دانسته اند.
ابا و اجداد بشر پس از شناخت سطحی شیر در همان زمان هم یکی از مهمترین تولیدات دام را شیر میدانستند ماده ای که امروزه نیز قسمت مده ای از سبد غذایی انسان را شال میشود و از مهمترین محصولات صنعت دامپروریست
نگهداری و پرورش گوسفند در ایران از سابقه طولانی برخوردار است. این طور می توان استدلال کرد که در گذشته گوسفندان ایرانی به نقاط مختلفی از جهان برده شده اند . سبک سنتی دامپروری عشایری و باز (very intensive) در ایران بسیار شایع بوده و هست.